Fords lette fremtidige

karbonfiber pleide å være den lette supermaterialet forbeholdt F1 eller superbiler. Men karbonfiber kan være i ferd med å ta et nytt skritt enda mer inn i mainstream.
Ford har utviklet en karbonfiberpanser for dagens fokus som veier mindre enn 50 prosent av dagens stålekvivalent.
Annonse – Kort artikkel fortsetter nedenfor

Og mens vi har sett karbonfiberarmerte plast (CFRP) kroppspaneler før, er den virkelige fremgangen blitt gjort i produksjonsprosessen for materialet, som nå er raskt nok til å brukes på Fords vanlige produksjonslinje.
“Det er ingen hemmelighet at å redusere et kjøretøys vekt kan gi store fordeler for drivstofforbruk, men en prosess for rask og rimelig produksjon av karbonfiber bildeler i stort antall har aldri vært tilgjengelig,” sa Inga Wehmeyer, avanserte materialer og prosesser forskningsingeniør, Ford European Research Center.
Selv om Ford ikke ga ut hvor mye panseret veier, eller hvilke fordeler med drivstoffeffektiviteten som kunne få ved å bytte til CFRP, er det noen store fordeler med materialet over konvensjonelt stål. Nemlig er CFRP opptil fem ganger så sterk som stål, dobbelt så stiv, og en tredjedel vekten. Ford planlegger å bruke materialet for å redusere vekten på bilene med opptil 340 kg innen slutten av tiåret.
Fords lette kroppspanelprosjekt begynte i 2010 og forsøkte å utvikle karbonfiberkomposittpaneler som var billige, ferdig til en høy standard, veide mindre enn 50 prosent av stålekvivalent og kunne integreres på en nåværende produksjonslinje.
Prototypen Ford Focus Bonnet oppfyller også Fords standarder for krasjytelse. Ford hevder at panseret også har utført godt i fotgjengerbeskyttelseshodevirkningstester, takket være en spesiell skumkjerne klemt mellom to lag CFRP.
“Kunder av Fords passasjerbiler burde ikke forvente å se karbonfiber-fyldige eksempler på salg i løpet av en nær fremtid,” sa Inga Wehmeyer. “Men teknikkene vi har foredlet og utviklet for prototypens fokusbonnet kan overføres til applikasjoner med høyere volum på en senere dato.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *